Agrobudžet 20,57 miliona eura

Bez autora
May 31 2012

Vlada je danas usvojila Uredbu o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za ovu godinu odnosno Agrobudžet koji iznosi oko 20,57 miliona eura. Kroz Agrobudžet za ovu godinu predviđena je podrška za blizu 20 hiljada gazdinstava korisnika budžeta, što znači da će podrška iznositi hiljadu eura po korisniku. Usvajanje Agrobudžeta kasnilo je zbog usvajanja rebalansa budžeta, ali su obaveze koje su bile definisane budžetom za prošlu godinu isplaćene poljoprivrednim proizvođačima u cjelini. Uredbom su definisana sredstva iz nacionalnog budžeta u iznosu od oko 14,58 miliona eura, koja su opredijeljena i u rebalansu. Osim tog novca očekuje se i dodatan, povlačenjem po osnovu više projekata, u ukupnom iznosu od 6,99 miliona eura.

Agrobudžet 20,57 miliona euraVlada je danas usvojila Uredbu o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za ovu godinu odnosno Agrobudžet koji iznosi oko 20,57 miliona eura, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Tarzan Milošević.

"Kroz Agrobudžet za ovu godinu predviđena je podrška za blizu 20 hiljada gazdinstava korisnika budžeta, što znači da će podrška iznositi hiljadu eura po korisniku", kazao je Milošević nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, usvajanje Agrobudžeta kasnilo je zbog usvajanja rebalansa budžeta, ali su, kako je dodao, obaveze koje su bile definisane budžetom za prošlu godinu isplaćene poljoprivrednim proizvođačima u cjelini.

"Uredbom su definisana sredstva iz nacionalnog budžeta u iznosu od oko 14,58 miliona eura, koja su opredijeljena i u rebalansu", rekao je Milošević.

On je dodao da osim tog novca očekuje i dodatan, povlačenjem po osnovu više projekata, u ukupnom iznosu od 6,99 miliona eura, prenosi Mina.

"Tako da je Agrobudžet koncipiran uključujući i nacinalna sredstva u ukupnom iznosu od oko 20,57 miliona eura", saopštio je Milošević.

On je rekao da će se direktna plaćanja od ukupno 6,5 miliona usmjeriti na 12 hiljada gazdinstava, od čega u stočarstvu na oko 8,65 hiljada, a biljnoj proizvodnji 3,34 hiljade.

Za ruralni razvoj, kako je dodao, obezbijediće se usmjeravanje 5,8 miliona eura, koje će koristiti 2,4 hiljade gazdinstava.

"Socijalni faktori biće usmjereni kroz poziciju staračke naknade za 5,6 hiljada osoba koji ispunjavaju određene uslove i za ove namjene biće opredijeljeno 2,8 miliona eura", objasnio je Milošević.

On je rekao da su u programe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja uključena u agrobudžet i dva operativna programa za bezbjednosti hrane kroz fitosanitarni veterinarski sektor, gdje će u veterini biti opredijeljeno 900 hiljada eura, a u fitosanitarnoj oblasti 273 hiljade eura.

Vlada je danas usvojila i Informaciju o rezultatima zimske sezone i realizaciji Akcionog plana za pripremu ovogodišnje ljetnje turističke sezone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik